top of page
Zoeken

Shortlist animatiefilms

  • Rosan Snelleman, Birthe Wolf, Bram Wickel
  • 24 feb 2016
  • 5 minuten om te lezen

Na het maken van een lange lijst met films, hebben we drie films uitgekozen die de meeste potentie leken te hebben. Hieronder volgt de beschrijving van deze drie films.

 

Johan en de Verenkoning (Resan till Fjäderkungens Rike)


Plot


In het verhaal zit diepgang. De zoektocht van Johan naar zijn overleden moeder en de uiteindelijke berusting dat hij zonder haar verder zal leven, kan verder uitgewerkt worden. Dat hoeft niet zwaar te zijn, maar kan ook lichtvoetig worden gebracht. Veel kinderen kennen een bepaalde vorm van verlies (door scheiding; dood huisdier; overlijden familie; etc). Niet elke leerkracht zal zich er comfortabel bij voelen om een dergelijk thema in de klas te bespreken of zelfs zijdelings aan te stippen. Hierdoor is de film iets minder geschikt als lesmateriaal.


Leeftijd


De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deze kinderen zullen echter worden gegrepen door het magische, sprookjesachtige, uit de film en zien niet dat de moeder van Johan is overleden.


Recensies


De filmrecensenten zijn over het algemeen lovend.



‘references to Miyazaki’

‘Esben Toft Jacobsen had deserved a nomination’

‘the character design is innovative and appealing’



‘schilderachtige 3D-animatiefilm’

‘prachtige fantasierijke wereld’

‘elementen uit de Griekse mythologie en Scandinavische volksvertellingen’

‘slim gebruik van kleur en licht versterkt de emoties die de film oproept’

‘geen sombere film maar een pleidooi voor de veerkracht van jonge kinderen’


Er zijn echter ook recensies, waarin er op wordt gewezen dat de boodschap door veel kinderen niet wordt begrepen, zie bijvoorbeeld hier.


Prijzen


De film is genomineerd voor een aantal prijzen, waaronder het Berlin International Film Festival (2014), en heeft een tweetal prijzen gewonnen, waaronder de Audience Award op het Kristiansand International Children's Film Festival (2014).

Overig


Deze film draaide in het Filmhuis en is niet in Pathe vertoond. Weinig kinderen zullen deze film kennen. Dit maakt de film minder geschikt als lesmateriaal.

De film sprak ons aan vanwege het emotionele verhaal en de magische sferen.

 

Inside Out (Binnenstebuiten)

Plot


Het verhaal van Inside Out speelt zich voor het grootste gedeelte af in het hoofd van hoofdpersoon Riley (11 jaar). Hier bevindt zich namelijk het controlecentrum van emoties en herinneringen. De vijf emoties Afkeer, Plezier, Angst, Woede en Verdriet zitten hier aan de knoppen om Riley zo gelukkig mogelijk te laten voelen. Toen Riley jong was, ging dit vrij goed, maar als Riley ouder wordt, gaat verhuizen en hierdoor in een lastige situatie terecht komt, wordt zij steeds minder blij en lijkt Verdriet zich meer te bemoeien met Rileys emoties. Plezier probeert dit uit alle macht te voorkomen en in deze strijd raken ze bijna Rileys belangrijkste herinneringen kwijt. Om deze herinneringen terug te krijgen maken Plezier en Verdriet een lange reis door Rileys geheugen en komen hier langs oude herinneringen. Ondertussen wordt het hoofdkwartier geregeerd door Afkeer, Walging en Woede, die het niet voor elkaar krijgen om Riley blij te maken. Gelukkig komen Plezier en Verdriet er tijdens hun reis achter dat elke emotie, ook Verdriet, een functie heeft. Net op tijd komen zij weer terug in het hoofdkwartier en heeft Riley weer haar herinneringen en humeur terug.

In het verhaal komt duidelijk naar voren dat elke van de vijf emoties een belangrijke functie heeft. Het is niet altijd leuk om je verdrietig te voelen, maar het kan je wel helpen. De film maakt bespreekbaar dat het oké is om je te voelen zoals je je voelt. Voor oudere kinderen komt ook naar voren dat emoties soms complex kunnen zijn; je kunt je verdrietig en blij tegelijk voelen (te herkennen aan de herinneringen met meerdere kleuren). De film is mooi, leuk en grappig. Daarnaast is de film vanwege zijn heldere, maar toch tot op hoog niveau waarheidsgetrouwe weergave van het brein, erg leerzaam.


Leeftijd

De film is geschikt voor alle leeftijden. Ik denk echter dat de film met name aansluit bij kinderen vanaf groep 3 (6+). Voor de kleinsten is het wel heel lastig om zich goed in te leven in de emoties en voor hen is de film misschien net iets te heftig, gezien de verdrietige stukken. Vanaf groep 3 kunnen kinderen zich beter inleven in de emoties van anderen en begrijpen ze ook dat dit fantasie is, waardoor ze de film minder ‘naar’ zullen vinden. Vanaf groep 3 kun je ook prima over gevoelens en herinneringen praten. Ook voor oudere kinderen biedt deze film genoeg mogelijkheden, omdat zij zich beter herkennen in complexe emoties en misschien zelfs gevoelens als depressie en de puberteit.


Recensies


Recensies over de film zijn lovend. Op het filmfestival in Cannes beleefde Inside Out zijn première en werd hier beloond met twee staande ovaties. Zowel toonaangevende Amerikaanse en Britse kranten als Nederlandse recesenten zijn lovend.

De Volkskrant gaf al snel aan dat Inside Out Oscar-waardig was. De New York Times beschrijft het mentale landschap dat geschetst wordt als een technisch hoogtepunt. The Guardian geeft een kritische kanttekening op het feit dat de emoties zelf als mensen worden afgebeeld, wat voor verwarring kan zorgen, maar geeft toch 4/5 sterren.

Op Rotten Tomatoes scoort de film 98% op de Tomatometer en IMDb geeft een score van 8,3.


Prijzen


Inside Out heeft een Oscar gewonnen voor ‘beste animatiefilm’ (2016).



Overig


De film sprak ons aan vanwege het leerzame en herkenbare karakter.

 

Shaun the Sheep: the movie


Plot


Door toedoen van Shaun het Schaap en zijn vrienden en een ongelukkig toeval belandt de boer al slapende in een caravan die richting stad bolt. Door dit ongeval leidt de boer aan geheugenverlies. Hij wordt een beroemde kapper doordat hij mensen kapsels geeft alsof hij hen als schapen scheert.

Shaun trekt met de bus op zijn eentje naar de stad om de boer te gaan redden maar zonder zijn medeweten is de kudde hem gevolgd en een andere bus. Ze vermommen zich als mensen om zo de boer te gaan zoeken. Shaun wordt gevangen door Trumper en wordt naar het asiel gebracht, waar ook de hond van de boer blijkt te zitten. Samen ontsnappen ze en vinden ze de boer, die hen niet herkent vanwege het geheugenverlies. Ze bedenken een plan om de boer weer veilig thuis te brengen en Trumper te verslaan.


Leeftijd


De film is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Vanwege het kinderlijke karakter zou ik de film niet gebruiken in de les voor kinderen ouder dan 8, hoewel zij er stiekem wellicht nog van kunnen genieten.


Recensies


Recensies over de film zijn positief. De Volkskrant geeft Shaun the Sheep 4/5 sterren. De grappendichtheid en het tempo wordt hier juist in gewaardeerd. Rotten Tomatoes heeft een score op de Tomatometer van 99% en een gemiddelde score van 8,2. IMDb geeft een score van 7,2.



'De film zit vol met grappen en werkt aanstekelijk. Echter is het veel van hetzelfde en dat maakt de film wat langdradig. De animaties zijn van hoog niveau.'


Prijzen


Shaun the Sheep was genomineerd voor de Academy Award for Best Animated Feature (88th Academy Awards) en had een nominatie in the 73e Golden Globe Awards, BAFTA Awards. Het won tijdens de Toronto Film Critics Awards de ‘Best Animated Feature’. Daarnaast werd het vijf keer genomineerd voor de Annie Awards en voor een keer voor Oscars 2016.


Overig

Het opvallende van deze film is dat het een Stop Motion film is, waarbij de figuren gemaakt zijn van klei. Daarnaast wordt er in de film niet gesproken, en is het verhaal toch goed te volgen. Dit is een vrij uniek effect wat de film voor ons extra interessant maakt.

 

Verantwoording keuze


Op basis van bovenstaande kiezen wij ervoor om de film Binnenste Buiten verder uit te werken. Wij denken dat deze film de meeste mogelijkheden biedt gezien het een brede leeftijdsrange aanspreekt. Ook denken wij dat deze film veel potentieel heeft voor pedagogisch sterke lessen gezien de duidelijke moraal in de film. Ten slotte is het internet razend enthousiast over de film en is er om deze reden ook veel informatie te vinden, wat praktisch is voor het maken van goed onderbouwde lessen.




 
 
 

Comments


Recente berichten

© 2016 - Team Birosbra

bottom of page