Les 3: Beeldende Vorming
- Rosan Snelleman, Birthe Wolf, Bram Wickel
- 3 apr 2016
- 3 minuten om te lezen
Groep: 4/5
Lesduur: 45 minuten
Lesdoel: De leerlingen kunnen kleuren en kleurgebruik aan emoties koppelen. De leerlingen kunnen doormiddel van kleur de emotie in een een beeld versterken. De leerlingen leren beelden te gebruiken om er gevoelens mee uit te drukken (kerndoel 54).
Beginsituatie: Leerlingen hebben (vanuit het schoolprogramma) geen ervaring met het bewerken van digitale foto’s.
Achtergrondinformatie voor de leerkracht: De vijf karakters in Inside Out hebben naast hun emotie die ze vertegenwoordigen ook een karakteristieke kleur. Deze hangt in zekere mate samen met de emotie. Deze les gaat in op het kleurgebruik bij de emoties en over het gebruik van kleur in de film.
Binnen deze les gaan we maar op een klein aspect van kleur in: warm en koud. De symbolische betekenis van de kleuren worden achterwege gelaten omdat dit bijzonder uitgebreid is en per cultuur verschilt. Dit is bijvoorbeeld erg interessant om met een bovenbouwklas te onderzoeken.
Receptieve fase (15 minuten)
In deze fase wordt bekeken wat kleurgebruik met een beeld doet.
Klassikaal worden onderstaande twee afbeeldingen bekeken. Wat valt er op, en wat valt er op als er alleen naar de kleuren gekeken wordt? Waarom zouden de filmmakers dit gedaan hebben?
Op een bepaald moment in de film verdwijnen zelfs alle kleuren en worden er elementen zwart-wit. Toon onderstaande beelden en bepreek met de klas dat dit kwam omdat Riley zich toen erg verdrietig voelde.
Bekijk vervolgens de kleurencirkel met de klas. Hierin is een onderscheid gemaakt in warme en koude kleuren. Kunnen ze het beeld met de schaatsdroom nog herinneren (uit de kijkwijzer), wat valt hier op (warm kleurgebruik)? Hoe voelde Riley zich daar? Wat zegt dit dan over de warme kleuren?
Als als laatste de karakters uit de film bekeken worden, hebben de makers dan voor logische kleuren gekozen als er naar de warme en koude kleuren wordt gekeken?
Productieve fase (15 minuten)
De leerlingen hebben nu gezien dat kleuren een hoop doen om de gevoelens in een beeld te versterken. De leerlingen gaan nu in tweetallen aan de slag en maken twee selfies (van ieder één). Hier moeten ze twee verschillende emoties tonen. Verwijs terug naar de Drama les die ze eerder gehad hebben door de kenmerken van de emoties in de film te herhalen:
Woede: frons tussen de ogen, samengeperste lippen, aangespannen spieren, stevig staan, voeten uit elkaar, gebalde vuisten, iets naar voren geleund.
Afkeer: mond iets open, tong iets naar buiten, armen over elkaar, gesloten houding.
Plezier: zachte uitdrukking, lachende mond, lachende ogen, open houding, 'lichte' houding.
Angst: schouders iets opgetrokken, ietwat ineengedoken.
Verdriet: mondhoeken naar beneden, wenkbrauwen iets opgetrokken, hangende schouders, ingezakte houding.
De selfies worden gemaakt met een iPad. Na het maken van de selfies gaan de leerlingen aan de slag met het bewerken van de foto om de emotie te versterken door kleur. Dit doen ze in de app Photoshop Express van Adobe. In dit programma kan de foto door kleurcorrectie en filters veranderd worden. Onderstaand een klein voorbeeld van de mogelijkheden in deze app (normale foto, foto warmer en blijer, foto met minder kleur en killer alsof ze lacht met kiespijn).
De opdracht luidt als volgt:
Maak in tweetallen twee selfies waarin een emotie verwerk zit. Versterk deze emotie met behulp van kleur in Photoshop Express.
Reflectieve fase (10 minuten)
De tweetallen sturen hun aangepaste selfies naar het e-mailadres van de leerkracht. Deze download ze en zet ze in een hoofdmap op de computer. Deze hoofdmap heeft ook vijf submappen die corresponderen met de vijf emoties.
Op het bord worden nu alle selfies klassikaal bekeken en op ingedeeld in de juiste submappen. Geef steeds leerlingen de beurt en laat ze vertellen waarom een foto in een bepaalde submap thuishoort (zie onder). Ga vervolgens na bij de leerlingen van de foto of dit ook klopt.

Recente blogposts
Alles weergevenDe droom van Riley Riley in haar nieuwe huis Verdriet treurt Download hier de antwoorden die bij de afbeeldingen horen.
Comments